Nu fysiotherapie steeds meer over adviseren, oefenen, begeleiden en leefstijl gaat, kan dat ook prima buiten! En wel in de natuur; want de natuur draagt bij aan herstel! Dat komt uit onderzoek naar voren. En wie kan nu niet een steuntje in de rug gebruiken naar optimaal herstel?
Daarom zijn er tegenwoordig buitenfysiotherapeuten, met buitenpraktijken!
De fysiotherapie buitenpraktijk ‘in het Groene Woud fysiotherapie’
werkt in de natuur in 3 gemeenten in de achterhoek (kijk bij Contact, voor meer details over de locaties )
- Aalten (dinsdag)
- Doetinchem (woensdag en vrijdag)
- Oude Ijsselstreek (donderdag)
Wat zijn de voordelen van fysiotherapie buiten?
De fysiotherapie buitenpraktijk laat je van je klachten herstellen, o.a. via de natuur; het lichaam herkent de vertrouwde omgeving en zet het zenuwstelsel in de ‘herstelstand’, waar elk herstelproces van profiteert. De effecten van het in de natuur zijn, komen bovenop de effecten van de gewone fysiotherapeutische begeleiding (training, oefeningen en adviezen m.b.t. belasting en belastbaarheid). Jij bent namelijk óók natuur! De evolutie is nog niet zo ver dat dat uit je genen is verdwenen! (Zie invloed natuur op herstel).
Bekijk onderstaande video over het belang van natuur voor onze gezondheid:
De eerste afspraak bij de fysiotherapie buitenpraktijk
De eerste afspraak is een onderzoek. Omdat dit niet buiten kan, kun je kiezen uit de volgende locaties voor de intake:
- bij jou thuis
- bij Fysio- en manuele therapie Silvolde, Monseigneur Nolenstraat 10, 7064 GT in Silvolde.
De vervolgafspraken zullen altijd buiten zijn. Want ‘in het Groene Woud fysiotherpie’ maakt gebruik van de kracht van de natuur, en is een buítenpraktijk!! Voor het maken, verzetten of annuleren van een afspraak bel of mail je met in het Groene Woud fysiotherapie (contact). Ook als de afspraak op de binnenlocatie in Silvolde is!
DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie)
Je kunt met je klacht met en zonder verwijzing van een arts naar de fysiotherapeut. Een onderdeel van de eerste afspraak is dan een screening; hiermee bepaalt de fysiotherapeut of het verantwoord is om deze klacht zonder verwijzing in onderzoek en behandeling te nemen. Alle fysiotherapeuten zijn ervoor opgeleid dit goed te kunnen beoordelen.
Waar gaat de screening bij de fysiotherapie buitenpraktijk over?
- Zijn er signalen in het verhaal van de klacht die vragen om een oordeel van een arts?
- Past het ontstaan en het verloop van de klacht binnen de verwachting bij een dergelijke klacht?
- Past de klacht bij de expertise van de betreffende fysiotherapeut?
Bij de fysiotherapie buitenpraktijk zal de screening uitgebreid worden met een beoordeling of de klacht geschikt is voor de fysiotherapeutische behandeling buiten, in de natuur.
Als ontkleden voor de behandeling van toegevoegde waarde is, word je verwezen naar een ‘binnenpraktijk’. Ook als je klacht vraagt om bepaalde faciliteiten van een binnenpraktijk. In dat geval woeden alleen de kosten van de screening (zie tarieven) in rekening gebracht.
Als uit de screening naar voren komt dat een verwijzing van een arts nodig is, word je naar je huisarts verwezen.
Lees op de pagina ongecontracteerde zorg verder over DTF bij ongecontracteerde zorg; soms eist de verzekering een verwijzing, om tot (deel)vergoeding over te gaan. Houdt hier rekening mee!
Behandelproces
Bij de intake wordt samen met jou het verdere behandelproces bepaald. Wat wil je bereiken, wat wil je weer kunnen? Welke oefenvormen kun je daarvoor inzetten? Het kan zijn dat de behandeling bestaat uit oefentherapie, mogelijk in de vorm van Graded Activity, of juist in de vorm van intensieve oefentherapie. Of misschien gaat het meer om ontspanning, of om lenigheid. Na de intake wordt in samenspraak met jou en met de expertise van de fysiotherapeut het behandelplan bepaalt.
Op de pagina Behandeling lees je meer over de mogelijkheiden.