Met welke klachten kun je naar de fysiotherapie buitenpraktijk?
In principe kun je met alle klachten aan spieren en gewrichten, klachten m.b.t. het bewegen, de mobiliteit en/of de motoriek bij de buitenpraktijk terecht. Ook de ademhaling, de beweging van de ribben, hoort hier bij. Dit is niet anders dan bij een fysiotherapeut die binnen werkt.
Omdat de natuur via het onbewuste zenuwstelsel de beste voorwaarden schept voor een optimaal herstel, kunnen alle klachten hier voordeel van hebben. Om dit te begrijpen is een stukje uitleg over je zenuwstelsel belangrijk:
Je zenuwstelsel bestaat uit 2 delen:
- Het bewuste deel; dit stuurt je spieren aan en hierdoor kun je bewuste bewegen, bijvoorbeeld om een bal weg te trappen, of om iets op te pakken, om te lopen, etc.
- Het onbewuste deel, ofwel het autonome zenuwstelsel; dit deel stuurt lichaamsfuncties aan die automatisch gaan, zoals je hartslag, je bloeddruk, de energieleverantie (suikerstofwisseling), het verteren van eten, de stoelgang, en ook je ademhaling.
Dit autonome zenuwstelsel, bestaat ook weer uit 2 delen:
- Het sympatisch zenuwstelsel; deze regelt waakzaamheid, zorgt ervoor dat we alert zijn en coördineert actie Het is een soort gaspedaal. Bij elke vorm van stress wordt het gaspedaal ingedrukt.
- Het parasympatisch zenuwstelsel; dit deel regelt ontspanning, herstel van het lichaam en rust. Dit is als het ware het menselijk rempedaal.
Ieder mens is gebaat bij balans tussen beide systemen. Want natuurlijk moet iedereen door de dag heen ook alert en waakzaam kunnen zijn. En ook zijn er vaak life events of zorgelijke leefomstandigheden die leiden tot dilemma’s, tot vragen als hoe nu verder; die leveren stress op. Ook dan wordt het gaspedaal ingedrukt. Ook dan is belangrijk dat daar voldoende parasympatische activiteit tegenover staat, zodat je hiervan kan herstellen.
Het met de natuur zijn, activeert het menselijk rempedaal, het parasympatisch zenuwstelsel. Het levert daarmee een belangrijke bijdrage aan balans. En balans is een voorwaarde voor optimaal herstel.
Klachten
Tijdens de eerste afspraak wordt bekeken of de klacht geschikt is om buiten te behandelen, of dat toch de faciliteiten van een binnenpraktijk belangrijk zijn. Dit is vooral het geval wanneer ontkleden bij de behandeling wenselijk is, of wanneer apparatuur grote meerwaarde geeft. Je wordt dan doorverwezen.
Er zijn een aantal klachten waarbij juist de buitenpraktijk direct een grote meerwaarde heeft. Deze klachten zijn daardoor extra geschikt.
- chronische pijn
- spanningsgebonden klachten van spieren en gewrichten
- spanningsklachten met dysfunctioneel ademen of hyperventilatie
Voor deze klachten is ook groepstherapie erg geschikt. Tevens is de buitenpraktijk ook geschikt voor
- chronische aandoeningen, die erger worden bij spanningen, zoals COPD, spasme, MS, DM2
- artrose; bewegen gaat makkelijker in de natuur, dat motiveert! Daardoor bouw je spierkracht en conditie op, waardoor minder beperkingen.
- stijfheid, bewegingsbeperking; ook in de natuur zijn heel veel mogelijkheden om te oefenen om de beweeglijkheid te verbeteren.
- Alle klachten waarbij meer bewegen een uitdaging is, maar wel een doel op zich! Want uit onderzoek blijkt dat bij bewegen in de natuur meer herstelmomenten ervaren worden. Hierdoor is de activiteit minder inspannend en beter vol te houden!